Barion Pixel

SZÍNHÁZUNK

A Katakomba pinceszínház 2019-ben nyílt meg az I. kerület központjában, a Krisztina téren, a Szent Gellért Gimnázium alagsorában.

Célunk egy olyan játszóhely kialakítása volt, amely alkalmas nemcsak a középiskolai színjátszás kiszolgálására, hanem lehetőséget ad a környék kulturális életének színesítésére: kamaraszínházi előadások, közönségtalálkozók, irodalmi estek, jazz, könnyű- és komolyzenei koncertek megrendezésére vagy befogadására.

A Katakomba megkapó hangulatát, egyedi atmoszféráját a boltívek és a homokfúvással letisztított téglafalak adják.
Ezeken jól láthatóak az egykori hozzátoldások, javítgatások, amelyek őrzik az épület pincéjének másfél évszázados történetét.

TÁRSULATUNK

A pinceszínházat 2019 februárjában saját darabunkkal – a Sok boldogságot! c. vígjátékkal – nyitottuk meg. A keserédes komédia közös alkotásunk: improvizációs munka során kiformált karakterek mentén építettük föl a történetet. Az újonnan létrejött színházi térben ezzel egy új társulat is letette alapító kövét. Mind a színháznyitást, mind a nyitó darabot nagy lelkesedés fogadta a közönség részéről.

A Katakomba Társulat egy fiatal felnőttekből álló, közösségi, alternatív színtársulat. Tagjait összeköti a Gellért Színpadhoz kötődő múlt, a közös játék öröme és a minőségi előadások készítésének vágya.

A társulat vezetője Széll Szilvia, drámapedagógus

Számomra a színház a találkozásokról szól. Nálunk a föld alá bújva, kicsi, intim térben találkozhat játékos és néző, játékos és játékos, de mindenekelőtt: találkozhatunk önmagunkkal. Akár az önátadott játékon, akár annak befogadásán keresztül. Finom összehangolódás ez, kifelé és befelé egyaránt. Titkok sejlenek föl, amelyeket magunkon átszűrve gazdagabban térhetünk vissza, a kinti-fenti mindennapok világába.
Az előadások készítésekor ugyanezek a belső találkozások mozgatnak. Latinovits szavaival élve: „Mániákusan hiszek abban, hogy az előrevivő közös akarat, sportnyelven a jó csapatmunka, amely a tudáson és szereteten alapszik, az első és utolsó lehetőségünk a gyógyuláshoz, fejlődéshez.”

TÁRSULATUNK TAGJAI

EGYESÜLETÜNK

A Katakomba Egyesület 2019-ben jött létre, célja a Katakomba pinceszínház fenntartása és fejlesztése.
Szeretnénk a pinceszínházat olyan hellyé tenni, ami gazdagítja Buda központjának kulturális életét.

Vezetőség:

Panágl Márton alelnök
(a Katakomba vezető technikusa)

Széll Szilvia elnök
(a pinceszínház vezetője)

Gundel Tamás alelnök
(a Katakomba fotósa)

Katakomba Egyesület adószáma: 19154262-1-41
Kérjük, támogassa munkánkat adója 1%-val! Köszönjük!